Rose, wat moet je weten?
- Geplaatst op
- 0
Wat is Rose?
Na een koude valse start lijkt de lente nu toch echt los te barsten. Tijd voor luchtigere kleding en dito wijnen! En dan denk ik meteen aan rosé.
Hoe komt deze wijn eigenlijk aan zijn kleur? Goed om te weten is dat de schil van de druif de kleurstoffen bevat. Dat betekent dat rosé van blauwe druiven wordt gemaakt. Wel kunnen er witte druiven worden toegevoegd, overigens niet te verwarren met het mengen van rode en witte wijn.
Er zijn meerdere manieren om rosé te maken. Bij de eerste methode worden de druiven na binnenkomst uit de wijngaard ontsteelt en vervolgens gekneusd. Deze massa wordt dan even met rust gelaten en in die tijd (maximaal 48 uur) geeft de schil zijn kleur af. De schillen weken in het sap. Hoe langer de schillen weken hoe meer kleurstof er wordt afgegeven. Wanneer de gewenste kleur is bereikt, laat de wijnmaker het sap ‘aflopen’. Dit sap vergist daarna, dus zonder de schillen en pitjes. Deze methode die enigszins lijkt op de manier waarop rode wijn wordt gemaakt, heet de saignée-methode of bleeding-method.
Een andere methode is die van direct persen. Deze methode lijkt meer op de vinificatie van witte wijn. De druiven worden bij binnenkomt direct geperst. Dit gebeurt steeds krachtiger totdat de gewenste kleur is bereikt. Daarna vindt de vergisting plaats. Het resultaat is een rosé met vaak een blekere kleur dan die van de saignée-methode. De methode van direct persen levert in het algemeen betere kwaliteit rosé op dan met de saignée-methode. Lastig is wel dat het etiket meestal niet vermeldt welke methode is gebruikt. De derde methode tot slot is het toevoegen van een beetje rode wijn aan witte wijn. Binnen de EU is deze methode echter niet toegestaan, behalve bij Champagne.
Provence Rose, de benchmark?
Trendsetter voor rosé is de Provence, waar zowel de saignee-methode als de methode van direct persen wordt toegepast. 70% van alle wijn uit de Provence is rosé. Rosé uit de Provence kan (onder andere) gemaakt worden van de druivenrassen mourvèdre, cinsault, carignan en syrah en is meestal droog, fris en elegant van karakter.
Binnen de Provence zijn er negen appellations, waarvan AOP/AOC Côtes de Provence voor rosé de grootste en misschien wel de bekendste is. Ook is er een Grand Cru-status aan een aantal rosé- wijnhuizen toegekend, wat aangeeft dat Provence-rosé echte kwaliteitswijn is.
Het is dan ook niet vreemd dat rosé uit de Provence voor veel wijnmakers wereldwijd hét referentiekader is geworden, niet alleen voor wat betreft de smaak maar ook vanwege de kleur. Al geruime tijd is het een soort trend om een lichte zalmkleurige rosé zoals uit de Provence na te maken. Waar je een paar jaar geleden nog donkergekleurde rosé uit bijvoorbeeld Spanje kon kopen zie je nu dat ook die rosés wat van kleur zijn verschoten. Het lijkt er op dat die lichtzalmroze kleur enkele jaren geleden heeft bijgedragen aan de revival van de rosé. Rosé staat anno 2019 terecht en voorgoed op de (wijn)kaart!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...