Chenin Blanc
Chenin Blanc (Loire, Zuid Afrika, Californië, Australië, NZ, Zuid-Amerika).
In de Loire worden er droge, halfdroge, zoete en mousserende wijnen van de Chenin Blanc gemaakt. De zoete versies hebben een uiterst lang bewaarpotentieel. Goedkope droge soorten hebben iets vegetaals en harde, schrale zuren. Kenmerkend is de hoge zuurgraad die wordt gemaskeerd door weelderig fruit bij kwaliteitsexemplaren.
Herkenbare aroma’s: citrus (citroen, limoen) groen fruit (appel, (on)rijpe peer, kweepeer; exotisch fruit (perzik, nectarine); bloesem (bloesems, honing). Zoete versies: exotisch fruit (abrikoos, perzik, nectarine); gedroogd fruit (gedroogde abrikoos, vruchtenjam); specerijen (kaneel, nootmuskaat); bloesem (honing); gebrand (amandel, hazelnoot). Uit warmere gebieden: exotisch fruit (ananas, meloen, mango, perzik) vaak in combinatie met hout (vanille); gebrand (toast, koffie, karamel).