Riesling
Riesling. (Elzas, Duitsland, Oostenrijk, Australië, rest wereld).
Van oorsprong afkomstig uit Duitsland, waar uiterst finesserijke exemplaren vandaan komen met een lang bewaarpotentieel. Karakteristiek voor Riesling is de hoge zuurgraad. In koele klimaten ontwikkelt hij zich volledig, terwijl warmere gebieden (Nieuwe Wereld) in de jeugd vaak al olieachtige aroma’s kunnen geven, veroorzaakt door droogtestress. Rieslingwijnen kunnen zowel droog, halfdroog als zoet zijn. De laatste al dan niet onder invloed van Edelfäule (botrytis cinerea). Zelden ondergaat Riesling houtrijping of een tweede, malolactische gisting. Verder vind je ook mousserende wijnen van Riesling
Herkenbare aroma’s: groen fruit (appel); citrus (citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel, mandarijn), exotisch fruit (ananas, meloen, mango, perzik, abrikoos); bloesem (bloesems, honing); chemisch (petroleum); aards (mineraal, bos, rokerig); kruiden (munt, anijs). Zoete versies hebben vaak invloed van botrytis (sinaasappel, honing) en nootachtige geuren. Rijpere versies ontwikkelen: ‘Firne’ (Riesling-kruidigheid) en soms gôut de petrol (olieachtig).