Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc. (Sancerre, Pouilly-Fumé en rest Loire, Nieuw Zeeland, rest wereld).
Sauvignon Blanc vindt zijn verre oorsprong in Zuidwest-Frankrijk. Samen met de Semillon en Muscadelle vormt hij de basis voor witte Bordeaux. Ofschoon het een vroegrijpend druivenras is, kan hij door hem te vroeg te oogsten hard overkomen met agressieve, onrijpe zuren en een overdaad aan groene paprika en kattenpis aroma’s. De beste exemplaren zijn fris, levendig en sappig van smaak en bezitten veelal een intens aroma dat letterlijk uit het glas stuift.
Herkenbare aroma’s: (groen fruit (appel, kiwi, kruisbes); citrus (grapefruit, citroen, limoen, sinaasappel); groente (asperge, paprika); planten (gras, buxus) kruiden (munt, salie, peterselie) animaal (kattenpis). In de Nieuwe Wereld en in warme jaren in koele regio’s vaak ook exotisch fruit (meloen, ananas, mango, perzik).