Verenigde Staten
Uit Californië, de ‘Golden State’ van de Verenigde Staten, komen de beste Amerikaanse wijnen. Een ideaal klimaat en een stralende zon zorgen voor heerlijke wijnen die ‘value for money’ bieden en die barstensvol fruit zitten. Californië is met meer dan 90% van de productie de belangrijkste wijnstaat van de Verenigde Staten. De staat is na Italië, Frankrijk en Spanje zelfs de 4e wijnproducent ter wereld. Er zijn meer dan 1.600 winery’s actief. De totale oppervlakte aan wijngaarden bedraagt ruim 200.000 hectare en er worden meer dan 60 verschillende druivenrassen verbouwd.
Californië is een zeer uitgestrekt gebied. De bijna 2000 kilometer lange kustlijn aan de Stille Oceaan en de bergketens van de Sierra Nevada zijn van grote invloed op het klimaat. Het klimaat is relatief gelijkmatig, waardoor de wijnen ieder jaar van hoog niveau zijn. De dagen zijn warm en droog en de nachten koel. Het groeiseizoen is lang, waardoor de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. De wijngaarden zijn grofweg in te delen in 5 klimaatzones. Binnen deze grote klimaatzones zijn er tientallen microklimaten. Daardoor groeien bepaalde druivenrassen in het ene wijngebied beter dan in het andere. Ook de verschillende bodemgesteldheden spelen daarbij een rol. Het begrip terroir is dan ook een zeker een belangrijke factor in de Californische wijnbouw.